sobota, 17. september 2016

Ročno pletene nogavice - brezplačna navodila

Začnimo s splošnimi nasveti in ostalim pametovanjem:
za nogavice je najbolje uporabiti volno za nogavice, ki je trdno sukana iz 4 ali 6 niti, njena sestava je 75 % volne in 25 % poliamida. Volna poskrbi za udobje, poliamid pa za obliko. Nogavice se (preverjeno) lahko perejo v pralnem stroju s programom za volno in BREZ mehčalca, ker bodo v mehčalcu izgubile obliko. Pletemo s 5 pletilkami 2-3 mm debeline, odvisno od tega, kako trdo pletemo, sama uporabljam 2,5.
Začetniki v pletenju bi lahko imeli na začetku nekaj težav, predvsem zato, ker je v rokah 5 pletilk in je gužva:-))), zato pride prav, če že znamo enakomerno zategovati petlje, da ni lukenj. Nogavice lahko spletemo tudi iz debelejše volne, vendar bodo debelejše in ni rečeno, da jih bomo lahko obuli v copate ali čevlje. Nogavice ne smejo biti prevelike, ker lezejo po nogi in se gubajo, kar pa ni udobno.
Splača se tudi nabaviti kvalitetne pletilke, ki lepo drsijo po volni, da se dober namen zaradi nagajanja pletilk ne sprevrže v  %&$#"&%$ 
Sama vedno pletem z 2 kompletoma pletilk obe nogavici hkrati. Najprej napletem oba patenta, nato v višino, nato peti,...ker tako najlažje s sprotnim primerjanjem obeh kontroliram mere in sta obe nogavici enaki.

ZAČETEK IN ZGORNJI DEL (volna za nogavice):
Nasnujemo petlje (v nadaljevanju p.), število p. mora biti deljivo s 4. Za otroke do št. 30 potrebujemo pribl. 52 - 56 p. , od 30 do 37 je dovolj 60 p., za 38-40 vzamemo 64, za večje številke pa 68 ali 72 p. Poskusni vzorec je zlata vreden:-)))
Najprej nasnujemo p. preko dveh pletilk, da bo patent ostal lepo elastičen:
Nato previdno izvlečemo eno pletilko in začnemo plesti patent - 1 leva in 1 desna ali 2 levi in 2 desni ter ob tem p. enakomerno razporedimo na 4 pletilke:
Nato sklenemo pletenje in začnemo plesti v krog, torej ko imamo vse p. na 4 pletilkah, ne obrnemo pletenja, ampak kar nadaljujemo pletenje na prvi pletilki. Napletemo 15-20 vrst patenta, nato pa začnemo plesti gladke desne p. in pletemo do določene višine, ko začnemo plesti peto. Višino najlažje izmerimo po nogi bodočega lastnika nogavic, ali pa spletemo pač po občutku. Prenizke nogavice niso najbolj udobne, zato ne šparamo in napletemo raje kakšno vrsto več kot premalo.


OBLIKOVANJE PETE: obstajata dva načina, s "skrajšanimi vrstami" in "pravokotno" oblikovanje, ki ga bom tudi opisala.
Peto pletemo čez polovico vseh p., torej p. na 2 pletilkah odložimo in naprej pletemo samo z 2 pletilkama in pletenje obračamo.V višino napletemo vedno 2 vrsti manj kot je p. na dveh pletilkah: na primer za 36 p. napletemo 34 vrst v višino.

Nato pletenje razdelimo na 3 enake dele.Če št. p. ni deljivo s 3, naj bo na sredinskem delu več zank, levo in desno pa enako. Označimo si z volno druge barve.
nadaljujemo s pletenjem, in sicer začnemo z odvzemanjem:
Pletemo od desne proti levi in skupaj popletemo zadnjo p. srednjega dela in 1.p. levega dela, nato pletenje sredi vrste obrnemo, eno p. prenesemo in pletemo nazaj leve p. Ob oznaki spet popletemo zadnjo p. sredinskega dela in 1.p. desnega dela pete.
 Obrnemo in nadaljujemo, med pletenjem nastaja vdolbina, ki se prilega peti, ko nogavico obujemo.

Peta je zaključena, ko nam na pletilki ostanejo le p. sredinskega dela.


Petlje, ki so nam ostale, razdelimo na 2 pletilki - imamo sredino podplata. Začnemo plesti stranski rob pete - ob robu nabiramo p., dokler ne pridemo do pletilk, ki smo jih odložili.

Sedaj pletenja ne obračamo več, ampak pletemo kar naprej v krogih čez vse p. Na desni pletilki (stranski rob pete) imamo zdaj več p. (glej sliko), zato jih v vsaki drugi vrsti po eno na vsaki strani nogavice popletamo skupaj, dokler na vseh 4 pletilkah nimamo spet enakega št. p. Popletemo vedno zadnji p. na pletilki, s katero pletemo stranski del pete (na sliki desna pletilka)in dobro zategujemo, da ne nastanejo luknje. natopletemo v krogih do vrha mezinca.
 
KONICA:
pa nadaljujmo:
Ko smo nogavico spletli do vrha mezinca, začnemo oblikovati konico. Načinov je več, nekateri snemajo na vseh 4 pletilkah, nekateri samo po stranskem robu nogavice, nekateri enakomerno po celotni širini,...
Opisala bom snemanje ob stranskih robovih nogavice. Pred začetkom snemanja preverimo, ali so p. enakomerno razporejene na 4 pletilke, predvsem pa preverimo, ali je med sredino pete in sredino zgornjega dela na obeh straneh enako število p. Sredino pete smo že določili s tem, ko smo po pletenju pete preostanek petelj razdelili na dva dela (glej prejšnjo objavo).  Če se število p. ne ujema, bo konica po snemanju potegnjena na eno stran.

Glede na zgornjo sliko začnemo s snemanjem na levi in desni strani nogavice.

Da se med odvzemanjem ne izgubimo, p. na zgornji strani nogavice prestavimo na eno pletilko, za spodnji del - podplat pa pustimo p. na dveh pletilkah - slika:

Začnemo na desni strani strani, prvo p. na pletilki popletemo, nato pa popletemo 2 p. skupaj in pletemo naprej:

Na drugi strani pletilke ponovimo, vendar v obratnem vrstnem redu: 2 p. popletemo, zadnja p. Vse skupaj ponovimo še na zadnji strani.


Že po nekaj vrstah se vidi zmanjševanje obsega nogavice in konica (v nastajanju)
 .
POMEMBNO: dokler ne popletemo polovico začetnega št. p. na 4 pletilkah, popletamo v vsaki drugi vrsti, nato pa naprej v vsaki vrsti, dokler nam na vseh pletilkah skupaj ne ostane 8 p.
Torej, če pletemo nogavice čez 64 p., imamo na vsaki pletilki 16 p. Zato moramo v vsaki drugi vrsti popletati 8x in nam ostane skupaj 32 p., nato pa naprej v vsaki vrsti do končnih 8 p.
Te povlečemo skupaj - odrežemo kos volne in jo s kvačko povlečemo skozi p. Volno zavežemo in jo na notranji strani povlečemo skozi pletenje. Rezanje niti ob vozlu ni primerno, saj se lahko razveže in se nogavica začne parati.

Težko?
Sploh ne! Pri prvih se bo malo zatikalo, pri drugih bo že lažje, naslednji pa se bodo pletli že sami :)))Ni komentarjev:

Objavite komentar